Activiteiten 2007/2008

Senior medewerker Ruben in het huwelijksbootje.

Bijen en wespen.

Bezoek ZOO-park in Overloon.

FietsoriŽntatietocht.

Ook in 2008 is de fietsoriŽntatietocht zeer goed geslaagd.
De meer dan 100 deelnemers konden genieten van een mooie tocht langs de noord/westkant van Maasbree. Geert zat onder een stralende zon bij de Poolbar de deelnemers welkom te heten. Na de uitreiking van de benodigde papieren wenste hij iedereen een fijne fietstocht.
Onderweg kwamen we langs de Westeringlaan. Deze laan kan al enige dagen beter de fluitekruidlaan genoemd worden. Kortom een heel fijn gezicht die bloeiende planten langs deze weg.
Bij de rustplaats werden de deelnemers weer opgevangen door onze cateringmedewerkers Jo, Ruben en Mariska. Na een koele verfrissende drank of een verkwikkende kop koffie ging het weer verder door ons mooie buitengebied.
Bij het eindpunt wachtte nog voor iedere deelnemer een potplantje zodat men nog een tijd lang een mooie herinnering heeft aan deze fietstocht.
Dank aan alle medewerkers en sponsors die aan dit evenement hebben meegewerkt.
BÍr.

De antwoorden van de vragen waren:
1: Joods ritueel badhuis.
2: Op 24 juli 1969.
3: Betondorp.
4: Torenvalk Ėduif.
5: Jaarringen.
6: Bassie.
7: 10 (moest natuurlijk homo sapiens zijn).
8: Rode Beukenbomen (Beukenboom was ook goed).
9: Chang (er zijn nogal wat chinezen op de wererld).
10: Bolletjes trui.
11: 1:25
12: Geneeskunde, Literatuur, Vrede, Economie, Scheikunde en Natuurkunde.
13: Vleermuis.
14: Bidden.
De prijswinnaars zijn:
Plaats 1 met 165 punten de Fam. Vijgen van der Marcktstraat 6 Maasbree.
Plaats 2 met 150 punten Tim Joosten Jasmijnstraat 8 Maasbree.
Plaats 3 familie Timmermans Westeringlaan 7 Maasbree.
De prijswinnaars zullen op korte termijn een passende prijs van Jeugd en Natuur Maasbree ontvangen.

Opruimactie zwerfvuil.

Braakballen onderzoek.

Ook dit jaar is het braakballen onderzoek weer zeer goed geslaagd. Eerst kregen de kinderen een uitleg over het hoe en waarom van de braakballen en daarna werden braakballen van de ransuil uitgeplozen. In het begin van de avond waren de kinderen nog erg druk maar tijdens het pluizen werd het zeer rustig. Heel veel muizenbotjes en muizenschedels werden gevonden. Zelfs een schedel van een kleine hamster. Om tien over acht was het echt afgelopen en ging iedereen met zijn buit huiswaarts.

Lente wandeling Brachterwald.

Het was een lentewandeling, dat bleek wel, want de zon scheen. Het was echter niet al te druk, ongeveer 20 personen. Dit had alles te maken met de zomertijd denken we.
De echte ďdiehardsĒ waren aanwezig en het werd een leuke wandeling met flinke klimmen. De rode draad was bomen en er werden info-borden voorgelezen. Het was zeer interessant wat Peter allemaal vertelde, soms waren we in Nederland en dan weer in Duitsland.
De bergsprint werd gewonnen door Dennis, 2e Sid, 3e Niels en 4e Daan. Sofie was de 1e bij de meisjes; hierna volgden Romy, Kim en LuciŽnne. Martin was als 1e ouder boven.
Na de wandeling smaakte de chocomel en koffie weer overheerlijk.
Jan

Nestkastjes timmeren.

Werken in de Regelshorst.

Quiz.

Verslag van de Quiz
11 februari 2008
Er was een gespannen sfeer. Er waren enkele kinderen, die de zenuwen niet de baas waren en dus behoorlijk druk deden. Tim was het niet altijd eens met de jury.
Het ingenieus quizapparaat liet de snelste drukker zien, maar die wist niet altijd het juiste antwoord, dus een punt in mindering. Echter de meeste vragen werden goed beantwoord.
De jury (groep 2) was redelijk streng en hoefde geen punten af te trekken; er werd niet voorgezegd.
Romy (geassisteerd door Puck, Ellen en Ashley) schreef alles op en riep met luide stem de scores door, die door Louis op het bord werd geschreven. Daan bediende de computer om de vragen op het scherm te laten zien.
Na de groepsvragen en de individuele vragen kwam de volgende stand op het scorebord.

Groep 4 (Rik en Tim) 30 punten
Groep 1 (Kim en Sofie) 35 punten
Groep 3 (Dennis en Roel) 40 punten
Groep 2 (Floor en Lucienne) 45 punten (winnaars)
Groep 5 (Bram) 45 punten (winnaar)

De winnaars Floor, Lucienne en Bram streden met zijn drieŽn om de 1e plaats. Deze 3 maakten in een extra vragenronde uit wie de uiteindelijke winnaar werd en dat was BRAM. Hij was supersnel en wist nog eens 4 extra vragen goed te beantwoorden. Bram proficiat. Opmerkelijk was dat Bram in zijn eentje alle vragen diende te beantwoorden; dus al met al dť terechte winnaar.
Alle kinderen kregen een traktatie en de winnaars een prijs.
Jan

Sporenonderzoek.

28 januari was het heel interresant.
We waren naar een beschermd gebied geweest de broek.
Daar hebben we een hele groep suisjes gezien dat is een soort vogel,
en een spoor van een ree die daar is gaan liggen en later is er een das gekomen en die krijgt altijd jeuk van een ree dus daar lagen allemaal kleine haartjes van een das. Die haren van een das die zien eruit met aan het begin is het helemaal wit dan wordt het steeds iets grijzer waardoor er op het laats een zwarte streep te zien is.
Er lag ook een braakbal van een uil (volgens mij van een bosuil of een ransuil) en keutels van een vos.
En een van de mensen die er veel over vertelden/wist had een soort fluitje meegenomen waardoor als je heel stil was kwamen de vogels misschien wel want dat fluitje maakten een geluid als een vogel. Ik had ook nog een hele groep houtduiven gezien.
In dat beschermd gebied waren ook veel bomen echt uit de grond gerukt, het leek er net uit als een compleet hol maar onder zo'n boom die uit de grond is gerukt is de weg doodlopend.
Kleine reeen hebben nog geen ruik/geur waardoor een vos ze niet kan ruiken daarom zitten kleine reeen achter een struik.
Ik vond dit een hele leuke dag want het was heel intressant en ik heb er veel van geleerd.
lucienne swinkels

Kienen.

Kerst wandeling.

Wintervoedering vogels.

De winterbroedering van vogels.
We hebben een kleine lange ijzeren staaf met pindaís er aan.
En er waren nog 2 houtjes met prikkeldraad eromheen en ongebrande pindaís erin met het prikkeldraad nietjes erin.
En nog een halve kokosnoot met zonnebloemzaden en een rare smurrie erin met touw voor op te hangen en dat de smurrie en de zonnebloemzaden niet wegspoelen of een bekertje met een touw erin en zonnebloemzaden en de smurrie en in het water zetten dan kan het afkoelen.
En er was nog veel informatie over vogels hoe ze er uit zien en wat ze eten en dat de koolmees groter is dan de pimpelmees.
Het kokossap zag er smerig uit maar was uiteindelijk lekker net zoals wat in de kokosnoot komt dat is wat er in een bounty zit maar dan niet gemalen zag ook smerig uit maar was wel lekker.
boeie het was leuk behalven dat het lang duurde dat het vet is opgestijft (de bekers met vet en nootjes moesten in het water) en de kokosnoot met het vet en nootjes niet.
Groetjes, tim/rik

Bezoek kinderboerderij.

Beste lezer,
We zijn naar de kinderboerderij geweest, het was er erg leuk.
We hadden heel hard moeten werken.
Je moest de stallen uit mesten, de dieren borstelen, eten klaarmaken, dat was allemaal ook erg leuk.
Toen we klaar waren zijn we naar schildpadden, een slang en een sallamander, er waren ook heel veel opgezetten dieren en huisjes van schildpadden.
Er was zoveel te doen deze morgen en het was ook nog eens heel erg leuk. Wij hebben in ieder geval er veel van geleerd.
Groetjes Lisanne, Floor en LuciŽnne.

Bomen en zaden quiz.

verslag van de bomen en zaden quiz.

We begonnen met een uitleg hoe je bomen kunt herkennen.
Daarna moesten we groepjes maken van 2 of 3.
Toen moesten we vragen oplossen in 3 minuten.
Een paar vragen zijn bijv. een boom opmeten met een neuskruis,
jaarringen tellen en een woordpuzzel maken.
De tijd vloog om het was al gauw 8 uur en de quiz was alweer voorbij!
de uitslag kun je zien op deze site.
het was een leuke en leerzame avond.

groetjes Joop en Roel

plaats 1, Rik en Tim met 39 punten
plaats 2, Joop en Roel met 37 punten
plaats 3, Floor, Kim en LuciŽnne met 33 punten
plaats 4, Dennis en Bram met 30 punten
plaats 5, Funs en Guido met 28 punten

Natuurwerkdag.

Samen staan we sterk:

In het kader van sla koop je bij de supermarkt en sla is geen plant, namen we deel aan de open dag die georganiseerd werd door Jeugd en Natuur Maasbree. Door een stel krasse knarren van rond de 50jaar werden er allerlei themaís georganiseerd die betrekking hadden op de natuur rondom Maasbree, speciaal gericht op de jeugd van 10-16 jaar. De volgende themaís kwamen aan bod:
herkennen van bomen en struiken, wat vinden we in de waterpoel, het knotwilgenproject en hoe herkennen we diverse paddenstoelen, de imker en zijn bijen en vogels en het vogelhuisje. Zowel onze Tim als ik zelf waren duidelijk onder de indruk. Tim gaf zich spontaan op voor deze club.

Op 3 november werd een speciale doe-dag georganiseerd in het kader van ďNatuurwerkdagĒ. Als vader was ik die dag duidelijk de pineut, uitdunnen van het eikenbosje. Met een handzaag in de hand zaagden we afgekeurde eikenboompjes om, de kreet ďvan onderenĒ klonk keer op keer. Na de erwtensoep van Ome Jo en de belegde broodjes verhuisde ons taakveld naar de waterpoel. Het verwijderen van de rietkraag met schep en hark eindige voor sommige deelnemers in een nat pak. Als duiker zijnde keek ik dit met lede ogen aan. Dit moet anders dacht ik en al snel bood ik aan om met de duikclub terug te komen en de poel schoon te trekken. In de middag verschoof ons taakveld naar de knotwilgen. Door noeste arbeid werden de knotten ontdaan van hun zijtakken. Tijdens deze slagpartij bleef mijn zaag meerdere keren ingeklemd tussen de knot en de zijtak. Aangezien mijn spierballen niet zo geweldig in omvang zijn vond ik ťťn knotwilg wel voldoende voor die dag.

Op 11 november jl. keerde ik als lid van de Eurodivers, samen met Koen, terug naar de waterpoel, belofte maakt immers schuld. Met Koen aan mijn rechterzijde en diverse hulptroepen afkomstig van Jeugd en Natuur Maasbree op de kant, werd de klus beslecht. De rietplanten werden met de hand uit de waterpoel getrokken. De lange waterwortels werden onder water op de tast gevolgd en tevens mede verwijderd. Wat op viel was dat de rietplanten in het midden van de poel zich niet zo vast konden hechten aan de bodem als de planten aan de waterkant. Halverwege het karwei werd het tijd voor mijn peuk en werden we onthaald op warme chocomelk en vlaai. In 2 uurtjes tijd was de waterpoel schoon getrokken en konden de duikpakken verruild worden voor de kleren. Misschien moeten we deze dag opnemen in onze duikagenda want samen staan we sterk en kunnen we iets betekenen voor elkaar. Al met al vonden wij het een geslaagde ochtend en bedankt voor de gastvrijheid.
Ron Berkhout en mededuiker Koen Smedts

Paddestoelen.

Hoi lezers van deze site

We hebben op de breukerheide paddenstoelen gezocht
Op het begin was er uitleg over de paddenstoelen
Toen werden er teams gemaakt
Toen konden we beginnen
Er werd hard gezocht naar paddenstoelen
De tijd vloog voorbij
Dat was het doei

Van Bram en Guido

Powerpointpresentatie.

Op woensdagavond 17 oktober heeft Daan Wijnen een goed verzorgde powerpointpresentatie voor groep2 en seniormedewerkers gegeven in ons Gemeentehuis. Het thema was broeikaseffect.
Heel knap gedaan van Daan en ik denk dat wij in de toekomst nog veel van hem kunnen verwachten.

Installatie en bloemschikken.

Hoi lezers van de site,
We hebben met jeugd en natuur gebloemschikt.
Op het begin was er een uitleg.
Ze lieten zien wie de oude leden waren en de jonge leden die er al langer bij zaten.
Toen kregen we een oorkonde en een informatieboekje.
Toen konden we beginnen.
Er werd hard gewerkt en er werden hele mooie stukjes gemaakt.
De tijd vloog en voor we het wisten was het acht uur.
Dat was het,doei!!!
Dennis Hermans en Twan Smits

Doe en kijkdag goed geslaagd.

De doe en kijkdag is een groot succes voor de organiserende vereniging geworden. Op organisatorisch gebied hebben zij zeer hoog gescoord. De dag liep op rolletjes omdat er een goede voorbereiding aan vooraf was gegaan. De opgebouwde kraampjes gaf een duidelijke route weer. Iedere medewerker moest zijn eigen hoekje inrichten en dat was uitstekend geslaagd. Bij iedere kraam werd een onderdeel uit het jaarlijkse programma toegelicht. Uit de reactie van de bezoekers bleek duidelijk dat Jeugd en Natuur Maasbree een interessant programma heeft. Het was niet alleen voor de kinderen waardevol, ook voor de volwassenen was het een leerzame dag. Wat was er zoal te beleven: het herkennen van bomen en struiken, diverse soorten bloemen en planten, paddestoelen, waterinsecten, kikkers en padden, bijen wespen en hommels, nestkastjes en wintervoedering en verantwoord werken in de natuur met zaag en schaar. Bij elke kraam konden de kinderen een stickertje verdienen als zij daar een opdracht goed uitvoerden. Als afsluiting kregen de kinderen een heerlijke glimmend opgepoetste appel en voor de volwassenen stond de koffie klaar.
Een zeer gelaagde dag en het enige minpuntje was het geringe aantal bezoekers want de organisatie had op veel meer geÔnteresseerden gerekend.
Dank aan alle medewerkers en bezoekers voor hun bijdrage aan deze geslaagde dag. Ook dank aan die leden en familieleden die veel werk achter de schermen hebben uitgevoerd.

Jeugd en Natuur Maasbree zoekt nieuwe senior medewerk(st)ers.

Op zondag 23 september 2007 organiseert Jeugd en Natuur Maasbree hiervoor een doe- en kijkdag. Deze doe- en kijkdag wordt gehouden op locatie Adoptieproject Westering, gelegen aan de westeringlaan. Van 10.00 tot 13.00 uur zullen de senior medewerkers en de leden van groep 2 daar aanwezig zijn om uitleg te geven over de activiteiten van het komende seizoen.
Voor de kinderen van groep 8 zijn er speciale doe activiteiten.

Binnenkort komt er meer uitgebreide informatie over deze open dag.