Activiteiten 2006/2007

Daguitstapje naar Zuid-Limburg en BelgiŽ.

Ook dit jaar is het daguitstapje weer zeer goed geslaagd. Een mooie afsluiting van een jaar bij Jeugd en Natuur waar weer veel te beleven was. Dank aan alle kinderen en medewerkers die hier hun bijdrage aan geleverd hebben. Wij wensen iedereen een heel fijne vakantie en voor de kinderen in het bijzonder want voor hun begint binnenkort de middelbare school.
Alle kinderen die nog graag bij Jeugd en Natuur willen blijven kunnen zich opgeven voor groep 2.
Tot ziens bij Jeugd en Natuur Maasbree.

FietsoriŽntatietocht tweede Pinksterdag.

Jammer van het vele werk wat de voorbereiding van z'n fietstocht kost. Want dit jaar viel deze tocht letterlijk in het water. Het regende niet hard maar wel voortdurend. Volgend jaar beter.

Excursie Groeve 't Rooth Margraten.

Deze voor groep 2 georganiseerde activiteit is goed geslaagd. Wij hadden in de groeve zelf een zeer gedreven gids die bijna niet uitverteld raakte. Hij wist ook letterlijk alles. Hij deed ons voor hoe je het beste de fossielen kon opgraven en prepareren. Hij vond al direct een kreeftenpoot van 80.000.000 jaar oud en dat was nog maar het begin. Wij hebben ons na zijn uitleg op de grote berg mergel gestort en zijn met een rijke buit naar Maasbree terug gekeerd. Geen dinosaurus botten maar wel een Ostrea Lunulata uit het Boven-krijt van ca. 67.000.000 jaar!!!!!!!!!!!!!!!

Jo Trepels ontvangt een Koninklijk lintje.

Jo Trepels zal vrijdag 27 april nooit meer vergeten.
Met een mooi smoesje werd hij op een vergadering van de Gemeente Maasbree gevraagd waar de Burgemeester natuurlijk ook aanwezig zou zijn. Al bij het begin van de vergadering vond Jo het allemaal een beetje vreemd. Als je bekeek wie er allemaal voor deze vergadering was uitgenodigd, toch wel een klein beetje vreemd. De Burger zei na een tijdje dat er nog meer commissies waren en dat ze daar voor naar een andere zaal moesten. Ja, toen werd het wel duidelijk. Een hele zaal vol met familie die bij de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding aanwezig waren.
's Middags was er een receptie in d'n Clockeslag waar de senior medewerkers van Jeugd en Natuur in de gelegenheid waren om Jo, Jeanne en de kinderen te feliciteren.
Wij wensen Jo nog heel veel gezonde jaren samen met Jeanne zodat hij deze Koninklijke medaille nog lang kan dragen.

Opruimactie zwerfvuil.

Braakballenonderzoek.

Lentewandeling Brachterwald.

Bosje ruimen groep 2.

Zaterdagmorgen 17 maart zijn we naar de Westeringlaan gegaan, waar we bij de familie Engels het bosje geruimd hebben.
De weersomstandigheden waren niet zo goed. Het was te koud om veel stil te staan en te kletsen. DusÖ.de handen uit de mouwen.
Iedereen ging druk in de weer met het verwijderen van klimop. Deze klimop had zich helemaal om enkele bomen gedraaid. Enkele bomen werden verwijderd. We hebben een mooie houtwal gemaakt aan de rand van het bosje. Deze houtwal is ideaal als nestplaats voor diverse vogeltjes. Misschien gebruikt de egel, de wezel of de hermelijn de houtwal wel als bescherming.
De catering was in goede handen bij Fons en zijn moeder.
Gelukkig werd het later op de morgen droog en konden we om 12.30u met een tevreden gevoel huiswaarts keren.
De EHBO-trommel van Geert hebben we niet hoeven te gebruiken.

Nestkastjes timmeren.

Werken in de Regelshorst.

Werken in de Regelshorst,
Ondanks de regen stonden om negen uur een vijftiental jongens en meisjes (bikkels) te wachten om de handjes te laten wapperen.
Ook onderweg en op de Regelshorst was het nat. Er werd besloten om een uurtje te werken en als het bleef regenen maar naar huis te gaan. En zie, het hield op met regenen. Zo kon er toch nog geharkt, gezaagd en geknipt worden. Ook werd een complete schedel van een kat gevonden.
Na een lekkere beker chocolademelk of koffie nog even aan het werk en dan smerig maar voldaan naar huis.
Geert.

Quiz.

En de winnaar is: Maik Smits. De slimste en de snelste!

Verslag van de Quiz 12 februari 2007
De leden van groep 2 hadden samen Peter en Jan alles klaar gezet voor de spannende quiz. ďWie zou de slimste en de snelste wordenĒ
Lars Bakens dacht vooraf al slim te zijn door een grote fles cola binnen te smokkelen. Dat was wel snel doorzien en moest zijn fles inleveren.
-Trouwens even tussen door kinderen, jullie hoeven echt niets mee te nemen bij een activiteit. Als je iets wil drinken kun je dat beter thuis doen van te voren of erna.-
Er was een gespannen sfeer. Er waren heel wat kinderen, die de zenuwen niet de baas waren. Het ingenieus quizapparaat liet de snelste drukker zien, maar die wist niet altijd het juiste antwoord, dus een punt in mindering. Echter de meeste vragen werden goed beantwoord.
De jury (groep 2) was super streng en trok bij voorzeggen punten af. Nick schreef alles op en Fons riep met luide stem de scores door, die door Louis op het bord werd geschreven, dit keer zonder een enkele fout.
Na de groepsvragen en de individuele vragen kwam de volgende stand op het scorebord.

Groep 5 34 punten
Groep 4 35 punten
Groep 3 41 punten
Groep 2 53 punten
Groep 1 56 punten (winnaars)

Groep 1 waren: Maik, Luc, Marnick, Lennart en Rob (geweldig gedaan jongens!)
Deze groep maakte in een extra vragenronde uit wie de uiteindelijke winnaar werd en dat was MAIK. Hij was supersnel en wist nog eens 4 extra vragen goed te beantwoorden. Maik proficiat.
Alle kinderen kregen een traktatie en de winnaars een prijs.
Jan

Roofvogel.

Vondst vogel.
14 Januari 2007 kwam seniormedewerker Jo Trepels naar mij toe met de mededeling dat hij een buizerd gevonden had op het kerkhof in Maasbree. Ik heb hem gevraagd om de ring van de vogelpoot te halen. Dit viel overigens niet mee, er moest een tangetje aan te pas komen. De vogel was nog warm, dus hij was pas dood. In zijn bek stak een takje uit.
Ik heb de gegevens via internet naar het Vogeltrekstation Arnhem gestuurd. Hier bevindt zich de Nederlandse Ringcentrale.( Je kunt de gegevens van de gevonden vogel invullen op een formulier en dan verzenden).
Op 2 februari kreeg ik een formulier thuis waar alle gegevens op vermeld stonden. De vogel bleek een jonge havik te zijn. Het was een mannetje van 7 maanden oud. De vogel was geringd door P. Maeghs uit Tegelen. Hij was in het nest geringd samen met twee broertjes/zusjes. De ringplaats was Jammerdal 1 in Venlo. (8 km van Maasbree)
De havik is overigens netjes op het kerkhof begraven.
Zo zie je wat ťťn ringetje interessante gegevens kan verstrekken.
Jan Geerits

Sporenspeurtocht.

Kerstwandeling.

We waren naar Duitsland een boswandeling gaan maken. Daar hadden we lekker gewandeld het was mooi weer.
We hadden ook in de hoge toren gestaan. Na afloop kregen we warme chocolade melk en kerstbrood en voor de ouderen was er glue wijn, koffie en thee.
Er was ook een kampvuur en toen ging het vuur uit sissen. Dit was ons verslag van de boswandeling.
Gr. Leon en Rene

Wintervoedering vogels.

Bezoek kinderboerderij Hagerhof.

Verslag jeugd en natuur Ė kinderboerderij hagerhof.
Stallen uitmesten, konijnenhok verschonen, maar ook de koeien borstelen met de konijnen spelen en de geiten knuffelen.
Bert vertelde over vogels.
Hoe hij ze moest vangen en daarna ringe.
Een echt aanradertje voor een familie bezoekje.
Groetjes Maartje Gubbels

Bijen en wespen.

We hebben veel geleerd over bijen.
BÍr legde alles goed uit.
We mochten honing proeven (en die smaakten niet lekker) we mochten ook een hoed op.
We hebben ook stokken door midden gezaagd, en daar van een bundel maken.
En we hebben van allerlei dingen bekeken en gevoeld.
Rik, Kai en Lennart hadden een prijs gewonnen van de bomen quiz.
Kortom het was heel leuk.
VAN JULES JANSSEN EN RIK VAN BEEK

Groep 2 bezoekt vogelasiel.

Op bezoek bij het vogelasiel Someren. Zaterdag 11 november toog groep 2 met 4 volle autoís naar het vogelasiel in Someren. Hier was Jos Custers onze gids. In Someren mochten we eerst op eigen gelegenheid een kijkje nemen in het uitgebreide complex. Natuurlijk hadden de hokken met de roofvogels onze grote belangstelling. In het vogelasiel worden gewonde en zieke vogels verzorgd en opgelapt. Als de dieren sterk genoeg zijn worden ze weer vrijgelaten in de vrije natuur. We konden in de hokken kijken via kijkgaten, zodat de rust van de vogels niet verstoord werd. We hebben o.a. gezien sperwer, kiekendief, bosuil, kerkuil, ransuil, steenuil, wespendief, oehoe, raaf, torenvalk, visarend, reiger, buizerd. Wat was die oehoe groot!! Ook was er een voliťre met in beslag genomen sijsjes, distelvinken, vinken en goudvinken. Daarna moesten we noteren welke vogels in de 17 kooien zaten. Dit was voorwaar niet gemakkelijk. Onze allerkleinste gast had (met behulp van zijn vader) het onwaarschijnlijke aantal van 15 goede scores. We kregen nog een mooie film te zien over de activiteiten van het vogelasiel. Ashley en Ellen waren te laat omdat ze het te druk hadden bij de konijntjes. De kwekerij van muizen rook niet zo fris. In de winkel waren allerlei leuke dingen te koop. Uiteindelijk kregen we nog een grote zak zaad mee voor de wintervoedering. Opvallend was dat de stichting vogelasiel Someren het moet redden zonder subsidies en dus helemaal afhankelijk is van giften.
www.vogelasiel-someren.nl
Jan Geerits

Natuurwerkdag 2006.

Zoals gewoonlijk met Natuurwerkdag was het weer ons wederom gunstig gezind. Het beloofde dus een mooie dag te worden.
Totaal met leiding er bij zijn ongeveer 35 tot 40 personen actief bezig geweest in het adoptieproject de Westering.
We vertrokken vanaf het Kennedyplein met de fiets, begeleid door onze kersverse nieuwe wethouder Mevr. Marie-Josť Kleinen. Zij was zeer enthousiast over ons adoptieproject en heeft tijdens de werkzaamheden behoorlijk haar steentje bijgedragen. De werkzaamheden waren wilgen snoeien, essen omzagen, de poel opschonen en wilgenschermen vlechten. Bij het plaatsen van de wilgenpalen voor deze schermen bleek dat er nogal wat ijzerschatten in de grond zaten, die door vroegere eigenaren hier waren achtergelaten.
Hard werken maakt hongerig. Mevr. Josť Schutte had erg haar best gedaan om lekkere erwten- en tomatensoep te maken; ook waren er broodjes, chocomel en koffie.
Het was al met al een zeer geslaagde dag.
Jan.

Paddestoelen zoeken.

We hebben veel geleerd over paddenstoelen.
Het was een leuke morgen. We vonden het dus erg leuk.
We hadden ook een dood konijn gevonden. Dat zag er niet leuk uit.
We hadden daar ook een speurtocht over paddenstoelen gehad.
We zagen er ook een hele groten mierenhoop gezien.
We mochten ook mos eten, en die was heel lekker.
En de groeten he jongens van Jules van Deursen en Teun Geurts.

Jeugd en Natuur Paddenstoelen zoektocht.

1. Graskleefsteel 2. Meniezwam 3. Gewoon zwavelkopje ???
4. Berkenzwam ( Piptoporus Betulinus )
5. Roestvlekkenzwam ??? 6. Dennenmoorder 7. Taailing
8. Dooierzwam 9. Dennenvlamhoed 10. Rupsendoder
11. De Paardenhaar taailing 12. Fopzwam
13. Tondelzwam 14. Elvenbankje 15. Waaiertje
16. Witte Minizwam ??? 17. Dennenkegelzwam 18. Koraalzwam
19. Aardappelbovist op hout ??? 20. Schorsbreker
21. Zwavelkopje 22. Bundelzwam 23. Oranje Bundelzwam
24. Schorszwam 25. Gele zwam ??? 26. Geschubde Inktzwam
27. Boter Collybia 28. Grijze Collybia 29. Slijmzwam
30. Gordijnzwam 31. Kastanje Boleet 32. Bruine kleine zwam
Romy Simons

Bomen en zadenquiz.

Maandagavond 9 oktober was er een bomen en zaden quiz.
Eerst werd er iets vertelt over bomen en zaden.
Daarna begon de quiz.
Er werden groepjes gevormd, en met die groepjes werden de opdrachten voldaan. Er was ook een opdracht buiten, je moest bij die opdracht een boom opmeten. Bij een groep die de opdracht aan het doen was viel de deur op slot. Ze konden niet meer naar binnen.
Er was ook een grabbeldoos, iedereen die zijn hand er in stak zei wel een keer au, want er zat een tamme kastanjehuls in.
Het was een super leuke avond. We hebben er veel van geleerd.
Lisa en Gina.

Uitslag Bomen en vruchtenquiz Jeugd en Natuur Maasbree.
Jullie hebben erg goed je best gedaan op de bijeenkomst van afgelopen maandag.
We hebben alle antwoordformulieren nagekeken.
De uitslag is als volgt:
8e plaats: 20,5 punt Jules, Jules, Davy en Carlo
7e plaats: 26,5 punt Roos, Romy, en Maartje
6e plaats: 27,5 punt Gina, Lisa, Kim en Rachelle
5e plaats: 29 punt Edwin, Pascal, Tom, Leon en Rob
4e plaats 33 punt Maik, Jenna, Lars en Nathalie
3e plaats 34,5 punt Mirte, Inge, Inge en Floor
2e plaats 38 punt Bart, Marnick, Teun en Luca
1e plaats 39 punt Kai, Rik, Lennart
Op de volgende binnenbijeenkomst krijgen Kai, Rik en Lennart de prijsjes overhandigd.
Groeten van Jan Geerits, BÍr Jeucken, Roger Hendrix.

Groep 2 bezoekt imker BÍr.

Zaterdag 30 september zijn we ís middags met BÍr naar de bijenhal gegaan. BÍr heeft hier heel enthousiast verteld over zijn grote hobby: het houden van honingbijen. We mochten alles van heel dichtbij bekijken. BÍr demonstreerde de werkzaamheden die hij moet verrichten om gezonde bijenvolkeren te houden. We waren onder de indruk van het vele werk dat de imker moet verrichten om een goede honingoogst te krijgen.
Peter Wijnhoven werd nog in zijn oor gestoken.
Helaas waren er geen liefhebbers die de hobby van BÍr wilden overnemen, dus zal BÍr zelf verder moeten gaan met het verzorgen van zijn bijenvolkeren. Het was een interessante en leerzame middag.
Jan Geerits

Waterinsecten vangen.

Installatie door wethouder Peeters en bloemschikken.

Het bestuur en medewerkers heet alle kinderen hartelijk welkom bij Jeugd en Natuur en wenst iedereen dit seizoen een leuke en leerzame tijd. Dat is de strekking van de toespraken van onze voorzitter dhr. Schutte en van de wethouder dhr. Peeters die speciaal voor de kinderen aanwezig was.
Na de installatie volgde het bloemschikken. Altijd een leuke activiteit als start van een seizoen waar natuur in al zijn facetten aan bod komt. Ook dit jaar werden weer heel mooie bloemstukken gemaakt die nu thuis op een tafeltje of kast staan te pronken. Dank aan allen die aanwezig waren en meegewerkt hebben aan deze zeer geslaagde eerste activiteit van het nieuwe seizoen.